vineri, 29 iulie 2016

It's all in your mind / Totul este în mintea ta

    Am un prieten care zicea că "viața'i o suferință" indiferent cine ești și ce faci, tot ai o diferite probleme pentru care tu suferi, însă eu vă zic că totul este în mintea noastră și de noi depinde totul.
   Degeaba încercăm să ne plângem de milă dacă nu luăm atitudine să schimbăm ceva în viața noastră, fiindcă atâta timp cât gândirea noastră are trăsături violente, nu ne putem aștepta ca rezultatul să fie unul plăcut.
  Și aici mă refer la tot ceea ce gândim, fiindcă degeaba încercăm sa părem buni, dacă înlăuntrul nostru noi nu ne putem descotorosi de anumite gânduri negative.
  Și nu cred că trebuie să vă dau exemple prea multe, fiindcă cu toții am întâlnit asemenea lucruri. Când chiar dacă comportamentul nostru poate părea non-violent, prin vorbe spuse frumos și într-un fel chiar fermecător, atunci când gândurile noastre față de o persoană sunt diferite față de vorbe, înseamnă că au o motivație negativă care tinde să fie vătămătoare.
   În schimb dacă atât gândurile cât și acțiunile noastre sunt motivate de compasiune sau de dorința de a fi de folos celorlalți, fără reproșuri sau fără a sta prea mult pe gând, atunci putem să spunem că mintea este eliberată de gânduri rele și violente. Având această motivație în inimile noastre, de a face bine, în cel mai bun caz putem să-i ajutăm pe ceilalți, și în nici un caz nu ar trebui să le facem rău, fiindcă în final tot noi vom fi cei care vor suferi de pe urma acțiunilor noastre.
  De aceea cel mai bun lucru pe care îl putem face, atunci când suntem enervați sau sâcâiți de cineva, este să stăm nemișcați, ca un butuc, și să ne imaginăm că mintea noastră este precum oceanul "...atunci când e furtună la suprafață, în adâncuri apa e liniștită și calmă" ; iar acolo trebuie să ne aflăm și noi, pe fundul oceanului, până când trece furtuna de la suprafață.
  Fiindcă totul este doar în mintea noastră și de noi depinde totul, degeaba răspundem la violență cu violență că atunci toată lumea ar suferi și nu cred ca nimeni nu-și dorește suferința.

. . .  

   I have a friend who use to say that "life is a misery" no matter who you are and what you do, you still have different problems that make you suffer, but I tell you that everything is in our mind and everything depends on us.
   In vain we try to self pity unless we stand to make a difference in our lives, for as long as our thinking goes through violents features, we can't expect that the results should be a pleasant one. 
   And here I refer to everything we think, because in vain we try to seem good, if within us we can't get rid of some negative thoughts. 
   And I don't believe that I have to give you too many examples, because we've all encountered such things. When even if our behavior may seem non-violent, trough good words and somehow even  charming, if our thoughts towards a person are different from our words, that means that they have a negative motivation that tends to be harmful. 
   Instead if both the thoughts and our actions are motivated by compassion or the desire to be useful to others, without blaming or without too much thought, then we can say that the mind is freed from the evil and violent thoughts. With this motivation in our hearts, to do good, in the best case we can to help others and in no circumstances we should do them something bad, because in the end we will be the ones to suffer from our actions.
   Therefore the best thing we can do when we are angry or someone is bothering us, is to stand very still like a log, and to imagine that our mind is like the ocean "... when it's stormy at the surface, in the deep the water is quiet and calm "; and there we must find ourselves, on the ocean bottom, until the storm passes away from the surface.
   Because everything it's only in our minds and everything depends on us, in vain we respond to violence with violence, because then everyone would suffer and I don't believe that somebody wants to suffer. 

Sursa foto: https://www.facebook.com/BEAUTIFUL-PLANET-EARTH-198320350202343/?fref=ts

miercuri, 13 iulie 2016

Everything will be alright in the end

   I'm sure that you know that things don't always go just like you expected them to, but sometimes what happens instead is the good stuff.
   The only real failure is the failure to try, and the measure of success is how we cope with disappointment. As we always have to.
   But it's also true that the person who risk nothing, does nothing, has nothing. All we know about the future is that it will be different.
   Perhaps what we fear most, is that it will be the same. So we must celebrate the changes that take place in our lives, and never be afraid of them.
   Because in a world of continuous motion, changes are good and as someone once said, everything will be alright in the end. And if it's not alright, then trust me, it's not yet the end.


duminică, 10 iulie 2016

Aveți grijă ce plantați...

   Toate sentimentele și gândurile noastre le purtăm în noi, precum o plantă poartă în ea semințele, iar când acestea ajung la maturitate cad pe pământ și prind încet din nou rădăcină, așa se înmulțesc și sentimentele, fie bune sau rele.
   Pe acest principiu simplu funcționează totul în acest univers... dacă plantezi o ghindă va crește un stejar, nu un brad, dacă te porți urât cu ceilalți nu va mai vorbi nimeni cu tine, dacă oferi iubire vei primi iubire...
   De aceea trebuie sa ne avem grijă atât de noi, dar în același fel și de ceilalți, exact așa cum am vrea ca și ei să se poarte cu noi.
   Și nu trebuie sa ne lăsăm mânați de răutate și sentimente negative, trebuie să încercăm să ne detașăm de ele, fiindcă tot ce reușesc acestea să facă e să ne chinuie și cu timpul vor deveni din ce în ce mai multe.
   Nu zice nimeni că trebuie să devenim sfinți peste noapte, fiindcă este imposibil, dar putem încerca să avem mai multă răbdare cu cei din jur, să ne zâmbim mai mult unul altuia și să ne iubim persoanele apropiate un pic mai mult.
   Iar prin răbdare nu mă refer la a accepta pasiv lucrurile rele pe care alți ni le fac, prin răbdare se poate înțelege înfruntarea acestora dar cu lipsa furiei și a răutății față de persoanele în cauză. Trebuie să simțim o anumită compasiune pentru aceea persoană și să ne gândim de ce a înfăptuit persoana respectivă aceea  greșeală față de noi și mai mult ce am fi făcut noi dacă eram în locul ei. Fiindcă cu siguranță că și noi am greșit cuiva, odată.
  Dacă facem astfel nu ne-am mai supăra nici noi și nu am replanta semințele răutății atât în noi cât și în ceilalți. Pe măsură ce reacționăm diferit la vechile obiceiuri, începem să observăm schimbările, dacă la început ne enervam imediat și stăteam supărații timp de câteva zile, încet o să ajungem la performanța de a renunța la furie în câteva ore sau de ce nu chiar de tot.
   Și e important de ținut minte că prin renunțarea la aceste sentimente nu le reprimăm, reprimarea însemnând negarea, nu înțelegerea lor.
   Așa că, aveți grijă ce semințe plantați, să răsară numai BINE !



luni, 4 iulie 2016

Dorința sau Atașamentul

   Fie că ne vine să credem sau nu, dorința sau atașamentul, pot fi considerate sentimente negative.
   Ca să ne dăm seama care despre ce vorbim, gândiți-vă că la început mintea noastră evaluează lucrurile sau persoanele în termeni de bun sau rău, însă de îndată ce începem să ne raportăm la ele în termenii senzației noastre de sine, se ivește atașarea și aversiunea.
   Odată ce simțim atașamentul față de ceva, este ușor să simțim aversiune sau agresiune cu exact același grad de intensitate. Deoarece odată cu dorința de a avea ceva vine și furia, în cazul în care nu obținem ce ne dorim.
   Iar atunci când suntem atașați de noi înșine și de propriile noastre interese, vom simți același grad de aversiune sau de ostilitate imediat ce suspectăm că acele interese sunt puse în primejdie sau sunt efectiv vătămate.
  Și în momentul acela ne transformăm într-un fel de Golum și suntem consumați de dorința de a avea un anumit lucru sau de atașamentul care îl dezvoltăm într-un mod negativ față de cineva.


   Și tocmai în acele momente, când simțim că sentimentele noastre încearcă să pună stăpânire pe noi, atunci trebuie să ne oprim din tot ceea ce facem, să căutăm momentul și motivul care ne-au făcut să ne transformăm; iar după ce îl identificăm, îi găsim un antidot pe măsură și așa ne golim mintea de sentimentele negative.
  Și nu vă speriați, că pentru fiecare sentiment negativ există câte un sentiment pozitiv, care vine perfect ca un antidot, nu trebuie decât să le descoperim și să le punem în practică.
   Fiindcă exact așa cum zicea faimosul conte de Saint Germain atunci Când crezi că nimic nu mai merge, de undeva se aproprie o luminiță.

 

duminică, 3 iulie 2016

Care este scopul vieții ?



   Care este scopul vieții noastre de acum ? Ce înseamnă pentru noi a fi uman ? Sunt sigur că mulți au să zică ca scopul nostru este să fim fericiți, dar ce înțelegem prin fericire ?

   Unul dintre cei mai cunoscuți lideri tibetani zicea că toată lumea vrea să obțină fericirea și să evite suferința, însă dacă ne gândim ca ceilalți sunt în număr infinit, iar tu eși doar unul singur, indiferent cât de superior ești, ceilalți devin mai valoroși. Iar dacă ai o oarecare putere de judecată, vei descoperi că merită să te sacrifici pentru binele celorlalți.
   Și asta așa este, însă câți dintre noi chiar fac lucrul acesta ?  Sunt sigur că sunt câțiva, însă sunt prea puțini, fiindcă restul sunt prea ocupați cu propriul Eu. 
   Știu că în viață, fiecare om are demonii săi cu care trebuie să se lupte, fie că aceștia sunt doar în gândul nostru sau se materializează în diferite persoane cu care avem de a face.
   Dar din propria experiență știu că luptele acestea nu le putem da decât noi singuri, însă de la ceilalți avem nevoie de încurajări și sfaturi.  
   De aceea e bine să ne ajutăm unii pe alții, cu câte un sfat, o vorbă bună sau o alinare, fiindcă ajutând pe cineva, de fapt te ajuți și pe tine.
   Studiile psihologiei umane arată că atunci când cineva suferă, corpul lui are o reacție naturală ce face ca anumite substanțe chimice să fie eliberate în corp, pentru a atenua durerea, iar noi suntem atrași de acele persoane, simțind în mod natural un sentiment de iubire și de preocupare față de ei. Astfel se creează un sentiment de încredere reciprocă, iar în momentul în care și noi vom avea nevoie de ajutor, știm ca avem pe cineva pe care ne putem baza.
   A fi o persoană de încredere, sinceră, onestă, naturală și cu o inima bună, acestea sunt într-adevăr calitățile umane fundamentale. Dacă reușim să deprindem asemenea calități, oameni vor avea încredere în noi și ne vom simți în mod natural mai relaxați și mai liniștiți.
   Fiindcă dacă ne gândim la viața noastră, din momentul în care ne-am născut și până la perioada adolescenței, suntem dependenți de alte persoane pentru a supraviețui. De aceea există o legătură intimă care trebuie să se dezvolte între copil și părinți. Însă greșeala noastră este ca pe parcursul vieții începem să vedem această legatură ca nefiind necesară și începem să ne umplem de acel Eu care ne transformă în ființe independente, dar goale pe dinăuntru.
   Apoi cu timpul în loc să simțim iubire pentru cei care ne iubesc, noi începem să devenim invidioși pe ei, vătămând-ui și exploatând-ui pentru bunătatea lor.
   Astfel se ajunge la sentimentul de nefericire, izolare și singurătate, însă aceasta nu se datorează nimănui altuia decât persoanei noastre.
   Iar acest lucru, nu trebuie să îi preocupe doar pe oamenii care au o anumită cultură religioasă (fie ea buddhistă, creșnină sau alta)  acest lucru trebuie să ne preocupe pe toți, fiindcă toată lumea vrea să fie fericită, nimeni nu vrea să sufere și toți ne naștem cu aceleași calități umane pozitive, deci prin urmare ar trebui să le dorim acest lucru și semenilor noștri.
 
   Fiindcă așa cum zicea un mare om: “ Fă mereu ceva bun pentru ca diavolul să te gasească ocupat.” indiferent că dai o mână de ajutor sau oferi un gând bun.